Спорядження для off-road

1 березня у селі Мар'їно Московської області сталося лихо. На джиперському заході, під час евакуації позашляховика, що застряг, загинув чоловік і його маленька дочка. Обставини події з'ясує слідство, нам лише залишається висловити найглибші співчуття рідним та близьким загиблих, і вкотре нагадати всім любителям бездоріжжя основні правила техніки безпеки під час роботи зі спорядженням для офф-роуд.

Біглий серфінг у мережі дозволив нам зробити висновок, що з безпеки на бездоріжжі інформації дуже мало. Виробники і продавці лише зовсім побіжно згадують про можливі наслідки неправильного використання спорядження. Це зрозуміло. Наприклад, в автосалоні Вам ніколи не нагадають про те, що машина, що купується, зможе запросто Вас убити. Тут та сама ситуація. І все-таки, навіть не маючи достовірних фактів про те, що трапилося в Підмосков'ї, дозволимо собі зробити кілька припущень.

Обрив буксирувального троса

Дуже ймовірна причина трагедії. Позашляховик, що застряг у бруді, можна дістати різними способами. Найпоширеніші - це або витягнути, або висмикнути. Другий варіант найкращий.

Його застосовують як досвідчені джипери, так і не дуже. Різниця полягає лише в тому, що досвідчені зазвичай використовують динамічні стропи і правильні шакли (такелажні скоби), а недосвідчені - звичайні текстильні або металеві троси.

Динамічна стропа 10 тонн

Металеві троси ми категорично не рекомендуємо для таких цілей. Саме такий трос при розриві може завдати найсильніших каліцтв для людей і пошкодження для автомобіля. І саме такі троси зазвичай є в наявності у трактористів, яких так часто просять дістати позашляховик, що застряг у бруді.

Звичайним текстильним тросом джип, що застряг, теж не дістати. Тут потрібен потужний ривок, який просто порве Ваш трос, якщо без наслідків. Допоможе динамічна стропа, яка має властивість розтягуватись. У момент максимального розтягування вона починає стискатися, допомагаючи буксиру дістати машину, що застрягла.

Текстильні та динамічні троси теж рвуться. Навіть вироби високої якості поступово втрачають свої властивості (ультрафіолет, вода, пісок, абразив). Наслідки розриву набагато безпечніші, ніж у металевого троса. Але це, якщо говорити лише про розрив саме троса.

Обрив буксирувального вуха

Набагато частіше трос (стропа) виявляється міцнішим від буксирувального вуха. Саме відірваний вушок є найбільшою небезпекою.

Убезпечити себе та оточуючих у такій ситуації можна такими способами:

  • Регулярно перевіряти надійність кріплення та стан буксирувальних вушок. Це не довго і не складно.
  • Звертатися за допомогою при монтажі буксирувальних тросів тільки до досвідчених людей, уникати випадкових глядачів, "диванних експертів", "місцевих власників Жигулів". Або всі роботи виконувати самостійно.
  • Разом з динамічною стропою застосовувати тросогасник, причому з обтяжувачами. Нормальні моделі мають для цього спеціальні кишені, в які можна насипати пісок.
  • Завжди забезпечувати безпечну зону навколо машини, що застрягла, в радіусі, як мінімум, відповідному довжині буксирувальної стропи. Це не просто, тому що, якщо йдеться про масовий захід, розігнати натовп навколо практично нереально. Усі хочуть подивитися, пофоткати, знімати відео тощо. Гучний голос і міцний мат Вам на допомогу.

Шакл плілетів у заднє скло

Одна з версій трагедії у Підмосков'ї - обрив саморобного буксирувального вуха. Чи це так насправді, нам не відомо. Це могла бути і не саморобна, а додаткова вуха, як "фірмова" так і не дуже. За вухо її міг прийняти місцевий роззяв, що викликався "поштурманити" після щільного обіду біля мангалу. Варіантів є багато, і кожен має право на існування.

Обрив троса лебідки

Як і в ситуації з обривом металевого буксирувального троса - обрив металевого троса електричної лебідки дуже небезпечний. Регламенти всіх позашляхових змагань зобов'язують усіх учасників використовувати тросогасники. Чи брав участь у змаганнях джип, що застряг чи ні, нам не відомо. Чи знав його власник про можливі наслідки обриву троса, теж не відомо. Чи були присутні під час евакуації представникиорганізаторів, невідомо. У ЗМІ зараз можуть писати все, що завгодно. Ми лише вкотре нагадуємо, що при роботі з електричною лебідкою дотримуйтесь наступних правил

  • Використовуйте спеціальні такелажні рукавички. Вони збережуть ваші руки від металевих задирок, які згодом виникають на металевому тросі
  • Ніколи не тримайтеся руками за трос під час роботи лебідки
  • Не переступайте трос під час роботи лебідки
  • Обмежте доступ оточуючих у радіусі як мінімум відповідному довжині розмотаного лебідкового троса.
  • Слідкуйте за станом лебідкового троса, гаків, буксирувальних вушок
  • Завжди використовуйте тросогасник або предмети, що його замінюють (фуфайки, куртки тощо)
  • Вибирайте правильних штурманів. Електрична лебідка це не буксирувальний трос. З нею важливо вміти правильно працювати.
  • Під час лебіння за дерево, може виникнути ситуація коли дерево ламається і падає. Найчастіше на машину, що застрягла. Вибирайте лише міцні не сухі дерева, не забувайте про корозахисні стропи. Найкращий варіант для лебежіння – береза. Дуже гнучка міцна порода.

Toyota prado off-road

Рекомендації для глядачів позашляхових змагань

За своєю діяльністю, ми регулярно відвідуємо різні джиперські заходи. Це і покотушки, і місцеві свята, та етапи чемпіонату України. За весь час багато траплялося. Але люди, звісно, не гинули. Це не говорить про те, що у нас все набагато краще і безпечніше, ні. І троси рвуться, і глядачі під колеса лізуть, і учасники перевертаються. Адже від біди не застрахуєшся. Можна лише не втрачати пильність і дотримуватися хоча б елементарних вимог щодо безпеки. Професіонали знають набагато більше, ніж ми. А ось звичайним глядачам ми все ж наважимося дати кілька слушних порад.

  • Поблизу гоночної траси будьте уважні. Те, що Ви стоїте за стрічкою, не врятує Вас від відірваного колеса, буксирувального або лебідкового троса, незакріпленого такелажу.
  • Не за жодних обставин не заходьте за стрічки, що позначають гоночну трасу.
  • Намагайтеся використовувати максимально яскравий одяг. Військовий камуфляж, який так люблять усі джипери, може надати Вам брутальності, але дуже ефективно сховає Вас від очей водія-спортсмена.
  • Знайдіть у собі сили відмовитися від проходження гоночної траси на своєму авто, навіть якщо у Вас повний привід. Ні до чого хорошого це не спричинить. Як мінімум, станете об'єктом глузувань, як максимум… Навіть припустити страшно. Як виняток, зареєструйтесь в категорію лайт.
  • Не давайте "мудрих" порад для учасників, особливо водіїв. Вони мають штурмани, їх вони й слухають. А сто п'яних голосів через стрічку ніколи не прискорять проходження спецділянки.
  • Розбиваючи свій базовий табір (якщо такий планується) заздалегідь продумайте схему заїзду та виїзду з нього автомобілів. Чи не завадить це учасникам та глядачам. Виберіть місце подалі від гоночної траси.
  • Брати з собою дітей чи ні вирішувати Вам. Але якщо взяли, ні на крок від себе не відпускаємо, проводимо чіткий інструктаж, постійно пиляємо мозок про безпеку.

На закінчення

Це далеко не все, що хотілося сказати. Найголовніше, з будь-якої ситуації завжди робіть правильні висновки. Ми розуміємо, що контролюючі органи тут швидше за все виявлять надмірну строгість і, можливо, введуть купу непотрібних заборон. Розуміємо так само, що те, що відбулося, відіб'є бажання у багатьох організаторів проводити подібні свята в майбутньому. Але й ми в свою чергу, хочемо, щоб усі зрозуміли - офф-роуд це небезпечно. Так само небезпечно як стрибати з парашутом, пірнати з аквалангом чи лазити по скелях. І що безвідповідальна поведінка та ставлення до безпеки може зашкодити не лише Вам, а й оточуючим. Будьте розсудливими, і нехай у Вашому житті будуть лише яскраві та приємні моменти.

Amarok на бездоріжжі

Ще більше корисних статей у нас блозі >>

Рекомендуем обратить внимание

Комментарии (0)

На данный момент комментариев ещё нет

Новый комментарий

Вы отвечаете на комментарий

Товар успешно добавлен в список сравнения.